Pages Menu
Categories Menu
Zioła antynowotworowe

Zioła antynowotworowe

Dobrą wiadomością dla tych, którzy walczą z rakiem powinien być fakt, że w wyniku przeprowadzonych badań na Uniwersytecie Thomasa Jeffersona udowodniono, że niektóre zioła mają sile właściwości antynowotworowe. Oczywiście ważna jest profilaktyka u osób będących w grupie podwyższonego ryzyka. Wśród cierpiących na łagodne odmiany nowotworu zaobserwowano znaczną poprawę. Trochę inaczej wygląda sytuacja z nowotworami złośliwymi. W tym przypadku zioła mają pełnić funkcję pomocniczą. Ich główne działanie opiera się na odtruwaniu organizmu i podnoszeniu odporności. Zioła mają właściwości antyoksydacyjne, co pozwala na pozbycie się z ciała wolnych rodników, które powodują powstanie nowotworu. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych potwierdziły działanie nasion czarnuszki. Doszło nie tylko do zmniejszenia się guza, ale też ilości przerzutów. Czarnuszka działa bardzo łagodnie przez co jej stosowanie jest praktycznie pozbawione skutków ubocznych. Przy nowotworze płuc warto pić wywar z huby brzozowej czarnej i białej. Istotne znaczenie ma też spożywanie produktów o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak brokuły, jabłka, pomidor, aronia. Oczywiste jest, że same zioła to jednak za mało. Terapia antynowotworowa opiera się na chemioterapii i radioterapii. Kluczem...

Czytaj więcej
Zioła na cukrzycę

Zioła na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która od wielu lat dręczy ludzkość. Prognozy mówią, że w przeciągu najbliższych 10 lat choroba nasili się o około 40%. Obecnie stosuje się wiele środków obniżających poziom glukozy we krwi, zapominając o niezwykłych właściwościach ziół. Ich działanie opiera się przede wszystkim na ustabilizowaniu poziomu cukru i zapobieganiu powikłaniom. Najlepsze efekty przynosi połączenie ziół zmniejszających wchłanianie się cukru z tymi, które przyczyniają się do zwiększania produkcji insuliny. Dobrym przykładem jest liść morwy białej. Hamuje on wchłanianie się węglowodanów, dzięki czemu obniża się poziom glukozy we krwi. Podobne działanie ma też liść pokrzywy. Ciekawą rośliną jest żeń- szeń, który działa nie tylko jak dwie wymienione wyżej, ale równocześnie stymuluje wydzielanie insuliny. Tego typu właściwość ma też liść morwy i owocnia fasoli. Wśród ziół regulujących poziom cukru można też wymienić liść aloesu, borówki czarnej czy czosnek. Dużą rolę odgrywa też miłorząb japoński, który ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne dobrze wpływa na mikrokrążenie i przeciwdziała powikłaniom cukrzycowym. U cukrzyków cierpiących również na żylaki, poleca się połączenie miłorzębu z owocem...

Czytaj więcej
Na co należy uważać stosując zioła?

Na co należy uważać stosując zioła?

Pomimo tego, że zioła są niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów to należy być ostrożnym z ich stosowaniem w niektórych wypadkach. Jeśli nie jesteśmy pewni jak działa dana roślina to lepiej nie ryzykować. Zbyt duża dawka, niewłaściwe podanie a nawet za długie spożywanie mogą dostarczyć wielu efektów ubocznych. Niektóre rośliny zawierają szkodliwe substancje, które mogą wywołać niepożądane reakcje w naszym organizmie. Ich stosowanie wraz z innymi lekarstwami należy zawsze skonsultować z lekarzem, aby zminimalizować ryzyko. Dłuższe przyjmowanie ziół może pogorszyć nasze samopoczucie, spowodować bóle głowy, źle wpłynąć na nerki. Na pewno nie wolno łączyć tych działających moczopędnie z diuretykami czy wydłużających krzepnięcie krwi z aspiryną. Jeśli cierpisz na alergię, uważaj na mieszanki zawierające kwiaty i kwiatostany, mogą one bowiem silnie uczulać. Kobiety w ciąży spokojnie mogą przyjmować melisę, pokrzywę i rumianek. Powinny zaś unikać ziół działających moczopędnie i przeczyszczająco ( aloes, rzewień, kruszyna ). W przypadku choroby, stosowanie roślin napotnych przez kobiety w ciąży może spowodować odpłynięcie krwi, skutkując niedotlenieniem płodu. Osoby chore na nadciśnienie nie mogą zażywać aloesu....

Czytaj więcej
Jak przechowywać zioła?

Jak przechowywać zioła?

Sposób przechowywania ziół w dużym stopniu wpływa na ich właściwości i wchłanianie się. Świeżo zebrane, bez właściwej konserwacji, szybko zwiędną i stracą swoją moc. Zioła można ususzyć lub zamrozić. Należy zapamiętać, że przed rozpoczęciem suszenia, zioła trzeba oczyścić i pozbyć się tych zniszczonych. Najlepiej suszyć je w temperaturze około 35 stopni, jednak zbyt ostre słońce może spowodować ich wyblaknięcie a nawet utratę właściwości. Po ususzeniu, zioła należy schować w ciemnym, suchym pojemniku. Ich przydatność do spożycia wynosi około roku. Dobrymi roślinami do suszenia są bazylia, rozmaryn czy natka pietruszki. Zamrożone zioła zachowują prawie wszystkie swoje właściwości, kolor i zapach. Przed zamrożeniem należy je umyć i oczyścić. Zamrażać możemy melisę, miętę, cząber czy majeranek. Oprócz tego istnieją inne sposoby konserwacji, które w znacznym stopniu mogą urozmaicić naszą kuchnię. Bazylię, tymianek czy lawendę można włożyć do słoika i zalać olejem. Po dwóch tygodniach otrzymujemy pięknie pachnącą mieszankę, którą możemy używać do sałatek lub innych potraw. Jeszcze jednym sposobem jest konserwacja w occie. Wysuszone uprzednio zioła zalewamy octem, ostawiamy na jakiś czas,...

Czytaj więcej
Strona 1 z 512345