Zioła na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która od wielu lat dręczy ludzkość. Prognozy mówią, że w przeciągu najbliższych 10 lat choroba nasili się o około 40%. Obecnie stosuje się wiele środków obniżających poziom glukozy we krwi, zapominając o niezwykłych właściwościach ziół. Ich działanie opiera się przede wszystkim na ustabilizowaniu poziomu cukru i zapobieganiu powikłaniom. Najlepsze efekty przynosi połączenie ziół zmniejszających wchłanianie się cukru z tymi, które przyczyniają się do zwiększania produkcji insuliny. Dobrym przykładem jest liść morwy białej. Hamuje on wchłanianie się węglowodanów, dzięki czemu obniża się poziom glukozy we krwi. Podobne działanie ma też liść pokrzywy.

Ciekawą rośliną jest żeń- szeń, który działa nie tylko jak dwie wymienione wyżej, ale równocześnie stymuluje wydzielanie insuliny. Tego typu właściwość ma też liść morwy i owocnia fasoli. Wśród ziół regulujących poziom cukru można też wymienić liść aloesu, borówki czarnej czy czosnek. Dużą rolę odgrywa też miłorząb japoński, który ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne dobrze wpływa na mikrokrążenie i przeciwdziała powikłaniom cukrzycowym. U cukrzyków cierpiących również na żylaki, poleca się połączenie miłorzębu z owocem kasztanowca. Osoby z podwyższonym poziomem cukru są narażone na uszkodzenie siatkówki oka. W tym wypadku opłaca się zażywać preparaty z borówki czarnej. Cukrzyca jest chorobą, której w początkowym stadium nie da się łatwo wykryć.

Istotne są więc okresowe badania poziomu glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *