Zioła na cholesterol

Statystyki nie kłamią. Według najnowszych badań około 2/3 społeczeństwa ma podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na choroby układu krążenia i układu sercowo-naczyniowego takie jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca.
Przyjmowanie lekarstw mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu może skutkować różnymi efektami ubocznymi, jak uszkodzenie mięśni, komórek wątrobowych i wiele innych. Z pomocą przychodzą nam naturalne produkty, których działanie w podobnym stopniu wpływa na obniżenie cholesterolu. Mowa oczywiście o ziołach, które mogą nam pomóc również w tej sytuacji.
Oprócz stosownej diety warto pić napary z kozieradki pospolitej. Obniża ona również poziom cukru we krwi. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, żółciopędnie i wzmacniająco.
Można hodować ją samemu, gdyż nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Kolejną pomocną nam rośliną jest hibiskus. Bogaty jest on w kwasy organiczne, które chronią naczynia krwionośne.
Duże właściwości lecznicze ma też czosnek. Przeciwdziała zakrzepicy i wspomaga trawienie. Wśród roślin obniżających poziom cholesterolu wymienić można też ziele karczocha, dzięki jemu żółciopędnemu i żółciotwórczemu działaniu.
Żółć jest bardzo ważna dla naszego organizmu, gdyż jeśli występuje w sporych ilościach to utrudnia magazynowanie się cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że samo spożywanie ziół nie wystarczy. Działać należy kompleksowo.
Dieta i aktywność fizyczna odgrywają bowiem kluczową rolę.