Właściwości rotawirusów

Rotawirusy należą do jednych z najbardziej niebezpiecznych drobnoustrojów, głównie ze względu na konsekwencje wynikające z zarażenia nimi. To właśnie one najczęściej odpowiadają za powstanie infekcji żołądkowo-jelitowych, które występują u noworodków i małych dzieci. Ostry przebieg zarażenia, niekiedy skutkuje nawet śmiercią, nawet w krajach rozwiniętych.

Niebezpieczeństwo zarażenia dotyczy również osób starszych, a także tych z obniżoną odpornością organizmu. Rotawirusy mogą być przenoszone drogą pokarmową, np. po spożyciu skażonej wody czy żywności.

Wyróżniają się dużą odpornością na promienie ultrafioletowe, w porównaniu z innymi wirusami posiadającymi RNA. Przeżywalność rotawirusów jest wysoka również na powierzchniach wodnych, takich jak wody powierzchniowe czy wodociągowe.

Rotawirusy wykazują sporą wytrzymałość na działanie niskich temperatur. Ich przeżywalność w ujemnych bądź wysokich temperaturach, może wynosić nawet kilka godzin. Z tych powodów, w wielu placówkach medycznych stosuje się specjalne preparaty, które zawierają nawet 95% etanolu. Stanowi on środek dezynfekcyjny, którym przemywa się wszystkie przedmioty, jakie miały styczność z chorym. Ponadto często stosuje się także środki, które zawierają w swym składzie chlor bądź dwutlenek chloru.